четвер, 12 квітня 2012 р.

Глиняні горщики для кактусів

Якість горщика для посадки кактуса принципової різниці не має. Набагато важливіші його розміри: горщик має бути не надто великим і не надто малим. У великому горщику відбувається застій вологи у незаповненій корінням землі. А у малому коріння просто не поміщається.
Найчастіше колекціонери тримають кактуси у пластмасових кубіках. Але кактус може рости і в будь-якому іншому горщику, аби тільки він мав у дні отвір для стоку зайвої води та для кращої вентиляції. Але глиняний горщик, звісно ж, набагато більш естетичний. Глиняний горщик погано підходить для великої колекції кактусів, але виключно з огляду на необхідність компактного розміщення усієї колекції та власної ваги. Якщо сотня маленьких пластикових кубіків майже нічого не важать і розташовуються рядками, то уявіть собі сотню глиняних горщечків? Але якщо у вас не сотня рослин і для вас має значення саме естетичний бік використання кактуса - скажімо, він стоїть у вас на робочому столі - тоді вибір глиняного горщика чи не найкращий варіант.

Глиняні горщики мають багато переваг. Перш за все, вони просто гарні і виглядають "недешево". Також вони не перегріваються під пялючим сонцем - це вже відноситься до фінкціонального боку. Разом з тим глиняний горщик непрозорий для сонячного проміння, що забезпечує набагато кращий мікроклімат у грунті, ніж пластик. Разом з тим глиняний горщик забезпечує додаткове проходження вологи та повітря через свої стінки, покращуючи таким чином істування рослини. Звісно ж, якщо стінки вашого горщика не вкриті емаллю. Доречі, емальовані горщики використовувати для посадки рослин дуже не рекомендується. Правда вона гарні...

Об'єм та глибину горщика треба вибирати з урахування розміру коріння рослини: треба додати по 1-2 сантиметри (в залежності від розміру: чим більша рослина - тим більше додавати) знизу та з боків. Тут можна зауважити, що для цього більш підходять горшики "високі": у яких висота трохи перевищує ширини. Якщо глибини горщика й буде забагато, це легко виправити, насипавши на дно трохи більше дренажних камінців.

Зазвичай у глиняного горщика дренажний отвір у дні доволі великий. Найзручніше його закртити шматком старого розбитого такого самого глиняного горщика, але й підходящий за розміром плаский камінець з дренажу також підійде. Цей центральний камінець потрібно щільно закласти з боків іншими камінцями, щоб уникнути його випадкового зсуву під час посадки рослини чи наступного перенесення горщика і, таким чином, повного відкриття дренажного отвору.

Якщо рослина має розвинуту пласку систему коріння, її краще саджати у такий само плаский горщик. Глиняні горщики є й такі: вони можуть нагадувати або піали, або навіть широкі тарілки.

Глиняний горщик найкраще тримате на відповідному піддоні - теж глиняному. По-перше, це дуже гарно естетично. По-друге, це найкраще сприяє роботі дренажної системи. Ну і, нарешті, це дає можливість використовувати так званий "нижній полив". Хоча для кактусів останнє застосовується нечасто.

Загалом же глина - певно, найкращий матеріал для розміщення рослин у якості оздоблення житла чи офісу. Хіба вам не приємно жити у оточенні натуральних матеріалів? Адже сама рослина, кактус - вона взагалі не просто "натуральна", а ще й жива. Чого ж без зайвої на те потреби саджати її у "мертвий" пластик? Та й функціонально глиняний горщик має лише один недолік у порівнянні з пластиком, та й то він відноситься до масового компактного розміщення великої колекції. В усьому іншому - самі переваги.

Використано матеріали з сайту www.cactuskiev.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар