неділю, 15 квітня 2012 р.

Деякі види ехінопсісів

Найчастіше на наших підвіконнях зустрічається Echinopsis Eyriesii, але не в "чистому" вигляді, тому що за роки культивування отримано велику кількість його гібрідних форм. Ці гібріди мають різні за довжиною колючки і часто квітнуть білими або ніжно-рожевими квітами (grandiflora), іноді з темно-рожевою смугою у центрі пелюстки. Квіти розпускаються ввечері і в'януть вже наступного дня, але іноді тримаються і до 2-х діб. Утворюють бокові відростки - "дітки", які можна використовувати для розмноження. Ці ехінопсіси відносяться до рівнинних кактусів і вимагають досить багатий грунт, регулярне поливання, та рівні умови утримання без різких змін.

Echinopsis Obrepanda вирізняється жорсткими, відігнутими до стебла, колючками. Квіти бувають біли, рожеві, є форми з темно-червоними і світло-фіолетовими квітами. Коріння ріпковидне, тому вимагають грунту, підходящого для проникнення вглиб. Походять з високогірних районів, тому люблять свіже повітря.

Echinopsis Aurea мають аналогічне походження та вимагають таких самих умов утримання. Регулярно квітнуть красивими жовтими квітами. Досить невибагливий вид.

Echinopsis Mamillosa має світло-зелене забарвлення стебла, шаровидну форму, досягає більше 15 сантиметрів у диаметрі. Квітне яскравими кармінно-червоними квітами, які видкриваються не повністю. Догляд за ними такий самий, як і за іншими кактусами.

Echinopsis Arachnacantha включає в себе багато різновидів, що мають досить цікаве розташування колючок. Колючки у цього кактуса вигинаються до стебла и нагадують павуків. Вже з раннього віку рослина рясно квітне жовтими або красними квітами. Утворює багато бокових пагонів. Відноситься до високогірних, відповідно теж любить свіже повітря.

Echinopsis Oxigona має крупне кулеподібне стебло, білувати колючки до 1,5 сантиметри довжиною. Квіти рожевого або малинового кольору.

Echinopsis Calochlora - яскраво-зелений кулеподібний кактус з блискучим стеблом і прямими жовтими колючками довжиною до 1 сантиментра. Квіти діаметром близько 8 сантиметрів. Пелюстки зсередини білі, зовні - зеленувато-жовті. Утворює багато "діток". Походить з Бразилії.


Ехінопсіс гібрідний.
Echinopsis Hybrid – представники численного роду гібрідних ехінопсісів. Цю рослину вивели у різних розплідниках під час схрещування з близькородинними лобівіями та тріхоцереусами. Кактус має різноманітну гамму забарвлення квітів. У представників Echinopsis Calochlora дуже нетривкі генетичні показники, тому при розможенням через насіння відбувається розщеплення ознак. І якщо є намір отримати якусь форму, то потрібно брати "дітку" від вже квітнучої гібрідної рослини.

Кактусоводам-початківцям, які бажають почати своє знайомство зі світом кактусів з чогось простого і легкого у вирощуванні, слід звернути увагу саме на ехінопсіси.

Хоча й мамміллярії цілком підходять для першого досвіду, але то вже геть інша історія...

Немає коментарів:

Дописати коментар