суботу, 21 квітня 2012 р.

Міжнародний День Землі

Сьогодні, 22-го квітня, усі екологічні організації світу намагаються привернути увагу людства до екологічних проблем, проводячи числені акції на підтримку "матінки-природи". На зразок "вимкни світло на годину - врятуй дерево та цілий світ". Як на мене, усі ці акції орієнтовані перш за все навіть не на привертання уваги до реальних екологічних проблем, а на створення у пересічного громадянина, виборця, та платника податків відчуття співучасті у глобальних питаннях. При цьому пересічний громаданин має відчувати це "малим коштом", бо інакше...

А що інакше? Може якраз тоді, коли люди "золотого мільярду" почнуть на власній кишені та на власній інфраструктурі відчувати загрозу для навколишнього середовища - так, загрозу з боку "усіх інших 5 мільярдів", які навіть толком телевізора та інтернету не мають, не кажучи вже про те, щоб замислюватися про якісь там глобальні проблеми. А ці глобальні проблеми перш за все пов'язані аж ніяк не з "розкішним життям" "золотого мільярду": ця частина населення якось собі проживе навіть за умови зникнення тих самих інших 5 мільярдів. Глобальні екологічні проблеми перш за все пов'язані з життям найбіднішого, але найчисленнішого населення планети. Де там перейматися якимись там "екологічними проблемами", коли нема чого їсти та пити? Але тут виходить замкнуте коло: вони не можуть осягнути, що їсти й пити їм не вистачає через те, що сам спосіб їхнього життя становить загрозу для оточення, що напряму впливає на можливість отримання додаткових біологічних ресурсів. А нагальна нестача ресурсів першої необхідності не дає їм можливість думати ні про що інше, окрім отримання цих ресурсів у будь-якій доступній кількості. Часу та можливості на те, щоб поглянути на глобальну проблему глобально - цього не вистачає саме у того населення, яке найбільш на цю проблему впливає і яке найбільш від неї і потерпає.

Таке от замкнуте коло.

Яке це має відношення до моїх кактусів та до кактусів взагалі? Так кактуси - теж рослини, теж навколишнє середовище, теж наше оточення. Декілька днів тому я згадував, що міські любителі кактусів стикаються з проблемою дістати звичайного чистого піску для своїх рослин. То може якраз такі більш конкретні, більш особисті проблеми і змусять замислитися докладніше, де ж він має бути, той чистий пісок? А разом з ним - чиста земля, вода, повітря. Та й рослини теж.

Разом з тим сьогодні - день весіннього рівнодення. Сьогодні довжина дня буде дорівнювати довжині ночі і від сьогодні день більшатиме. Літо починається! А куди ви діваєте свої кактуси влітку?

Немає коментарів:

Дописати коментар